S CUKREM OPATRNĚ…

O zdravotním ne-přínosu bílého cukru zejména v případě „speciálních dětí“ se asi netřeba bavit, zkrátka není vhodný. Jak ale může být ovoce, které tu je po tisíce let, škodlivé pro naše zdraví? Stejně jako v mnoha případech týkajících se jídla – jde především o umírněnost. Naši předkové konzumovali ovoce dle ročních období, neměli jinou možnost a např. banány do Grónska rozhodně nikdo nevozil. Hodně se však změnilo a dnešní doba je jiná. Ovoce máme snadno dostupné po celý rok a většina lidí přirozeně vyhledává ovoce s vyšším obsahem fruktózy, zvláště pokud se bavíme o našich speciálních dětech, které jsou ve většině případů, závislé na cukru.

Zdravá strava by měla v ideálním případě obsahovat pouze ovoce v čerstvém stavu, ideálně jen několik minut utržené 🙂 a absolutně žádné ovoce zavařované v cukrovém nálevu, ovoce z konzerv ani ovoce kandované. Sušené ovoce je pokrm obsahující vysoce koncentrovaný cukr a je tedy třeba se mu co nejvíce vyhýbat – ať už z důvodu nepřirozeně koncentrované energie, ale také proto, že se po něm snadno kazí zoubky. Komerční ovocné džusy nejsou o mnoho lepší než limonády, pokud jde o obsah cukru a nedostatek nutriční hodnoty. Nejlepší způsob, jak si dopřát ovoce, je například kus oblíbeného druhu na svačinku. Doporučuji ovoce nejíst hned po obědě či večeři, ale alespoň hodinku počkat, aby proces trávení nebyl příliš složitý a nenásledovalo například nepříjemné nadýmání z důvodu nevhodné kombinace potravin.

Co pít? Snažte se děti naučit na obyčejnou vodu, skvělá je filtrovaná z konvice. Případně kvalitní ovocný či bylinkový čerstvý/ sypaný čaj – pozor na klasické pytlíkové, které obsahují spoustu nevhodných látek včetně plastů. Fantastické jsou čerstvě připravené džusy, které mají zeleninový základ či smoothie.

Nejvhodnější ovoce? Tuzemské – jablka, hrušky, ale i jahody v létě a celé spektrum bobulí, co v Česku můžete běžně v letním období trhat. Pakliže byste chtěli nabídnout nějaké sušené zobání, zkuste sušená jablíčka v raw kvalitě třeba od farmáře či z domu, nebo např. goji.

Pokud budete ovoce kupovat z obchodu, nezapomeňte je důkladně omýt a ideálně i oloupat, tak se zbavíte většiny postřiků a hnojiv. Nejlepší ovoce je z vlastní zahrádky, nebo od farmáře.

Photo by Brooke Lark on Unsplash
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.